Nu poți să numeri oile?

«Dacă numărarea oilor este un concept abstract sau dacă nu puteți vizualiza fețele celor dragi, ați putea avea aphantasia - o condiție nou definită pentru a descrie persoanele care se nasc fără „ochiul minții”.»

Fragment luat de pe situl Universității din Exeter

Mielusei care dorm pe semiluna si stele


De ce se numără oile? 

Oile se numără când încerci să adormi și nu poți. Procesul acesta se presupune că este plictisitor și provoacă somnolență. 
Știai asta, sunt sigură. 
Oile se numără în minte, asta dacă nu cumva chiar ai oi și te duci noaptea să le numeri. 
Hmmm... . În acest caz, nu cred că te vei plictisi. 

Așadar, dacă nu poți număra oile (văzându-le în mintea ta), ai putea avea afantazia. 

„Ai putea” înseamnă că nu este 100% cert că ai afantazia. Ai putea suferi de o condiție medicală sau cine știe ce altceva. 
Dar, dacă din punct de vedere medical nu suferi de nimic și alte condiții cunoscute au fost eliminate (proces de eliminare), rămâne afantazia. 

Adică, nu ai imaginație vizuală sau îți lipsește ochiul minții. 

Până acum, 2,5% din populație, se presupune că suferă de lipsă de imaginație vizuală = aphantasia = afantazia (în română). 

Termenul „aphantasia” a fost inventat in 2015 de profesorul de neurologie cognitivă și comportamentală, Adam Zeman, de la universitatea din Exeter, alături de colegii din Edinburgh. 

«„Ceea ce ne deosebește este o viață în minte, abilitatea de a ne imagina”, a scris biologul evoluționist, Robin Dunbar, și tind să fiu de acord. Suntem dependenți de călătorii imaginative - aducând aminte de evenimente din trecutul nostru, evocând viziuni asupra viitorului nostru, explorând lumi posibile în ficțiune și film, concepând funcționarea quarkului sau a spațiului cel mai profund.

Pentru majoritatea dintre noi, vizualizarea, capacitatea de a „vedea în (cu?!) ochiul minții”, este un element important în aceste imaginații.»

Aphantasia = absența ochiului minții. 


„Vividitatea* imaginilor vizuale variază foarte mult între indivizi și poate fi afectată de tulburări neurologice și psihiatrice.” 

Vividitate - ce-o mai fi și asta? 
Am căutat termenul în română și pare că nu există. Dar e imposibil! Trebuie să existe. Este tradus din engleză, dar sună românește, nu? 

Vividitate = cât de bine vezi ceea ce vezi în minte: Contururi doar, culori, alb-negru, în ceață etc. 
Dar am să scriu mai multe despre asta într-o postare viitoare. 

Vividitate - viu, clar, ca aievea. 


Imaginatie-caine-pe-oaie-pe-tableta


În cazul în care atunci când începi să numeri oile, le vezi - foarte clar exact ca în realitate - dansând, cântând în ploaie sau ca în imaginea de mai sus (și nu vrei, nu!), atunci ai hiperfantazia, opusul afantaziei, adică prea multă imaginație vizuală. 

Hiperphantasia (engleză) este condiția de a avea imagini mentale extrem de vii (vivide). 
Hiperfantazia este mai frecventă decât afantazia. 
Te cred! Cu-atâtea ciuperci... 

Mai multe într-un alt material. 

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii